
Είναι ένας επιστημονικός κλάδος που έχει εξελιχθεί από την Ορυκτολογία, και είναι, από τα σημαντικότερα τμήματα της Γεωλογίας.
Η Γεμμολογία λοιπόν είναι η Επιστήμη που ασχολείται με τους πολύτιμους λίθους και στην ευρύτερη έννοια με οτιδήποτε πολύτιμο!
Η λέξη προέρχεται από τον Αγγλοσαξονικό αντίστοιχο όρο Gemmology, παράγωγο της λέξης Gem, που προέρχεται από το λατινικό Gemma, που σημαίνει οφθαλμός φυτού ή την λατινική λέξη παράγω.
Ο όρος Gem αναφέρεται σε κάθε υλικό (Ορυκτό Λίθο, Ξύλο, Όστρακο, Απολίθωμα, Οργανική ουσία κλπ.) το οποίο είναι πολύτιμο λόγω της σπανιότητας, της μοναδικότητας, της ομορφιάς, της επεξεργασίας του και ενίοτε της παλαιότητάς του!
Το βάρος των διαμαντιών, όπως όλων των πολύτιμων λίθων, μετριέται σε καράτια με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων (οι ηλεκτρονικές ζυγαριές σήμερα δίνουν με ακρίβεια 3 δεκαδικά ψηφία).
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα κουκούτσια των χαρουπιών (carob) έχουν όλα περίπου το ίδιο βάρος (0,2 γρ.) και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σαν μία σταθερά στο ζύγισμα πολύτιμων λίθων.
Από αυτά τα σποράκια προέκυψε το «καράτι» (η λέξη «κιράτ», σημαίνει «σπόρος» στα αραβικά), η γνωστή μονάδα μέτρησης βάρους των πολύτιμων λίθων. Κατ’ άλλους η λέξη «καράτι» προέρχεται και από την άλλη ονομασία του χαρουπιού, που λέγεται, και «κέρατο» ή «ξυλοκέρατο».
Προκειμένου να αξιολογηθεί χρωματικά ένα διαμάντι συγκρίνεται με πρότυπα διαμάντια συγκεκριμένης χροιάς και κατατάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία. Υπάρχουν διάφορα συστήματα χρωματικής κατάταξης διαμαντιών τα οποία έχουν μετατραπεί με τη πάροδο του χρόνου.
Τα επικρατέστερα συστήματα παγκοσμίως είναι δύο: του GIA και της CIBJO.
Ο όρος "καθαρότητα" ίσως δεν είναι ο πλέον δόκιμος, δεδομένου ότι κανένα διαμάντι δεν είναι "βρώμικο"!
Απλά, κατά τη διάρκεια ανάπτυξης των διαμαντιών στο εσωτερικό της Γης, και κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (υπάρχει ανομοιογένεια συνθηκών σε αυτά τα βάθη) και προσχωρούν "διάφορα" στο εσωτερικό τους με τη μορφή εγκλείστων.
Τα έγκλειστα αυτά στην ουσία, είναι απλά αποτυπώματα της φύσης (γι’ αυτό είναι μοναδικό το κάθε διαμάντι!) και χρησιμεύουν ως διαγνωστικά στοιχεία της προέλευσης του διαμαντιού.
Σ’ οποιοδήποτε φυσικό Διαμάντι, όσο και αν αυτό θεωρείται "καθαρό", υπάρχουν πάντοτε έγκλειστα (inclusions). Ο βαθμός στον οποίο τα έγκλειστα (ως θέση, ποσότητα, χαρακτήρα κτλ.) μειώνουν τις οπτικές ιδιότητες των διαμαντιών είναι καθοριστικός στην ποιοτική τους κατάταξη.
Η ποιοτική τους κατάταξη (καθαρότητα) γίνεται με μεγέθυνση 10x (Φακός) κάτω από κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και είναι αποκλειστική εργασία πτυχιούχων Γεμμολόγων!
Τα επικρατέστερα συστήματα κατάταξης παγκοσμίως είναι δύο: του GIA και της CIBJO.
Σχετικός Πίνακας Κατάταξης Καθαρότητας των Διαμαντιών (GIA).
Η κοπή (Cut Grade) ενός διαμαντιού καθορίζει την λάμψη του.
Με απλά λόγια, όσο καλύτερα είναι κομμένο ένα διαμάντι,
τόσο μεγαλύτερη λάμψη θα έχει!
Η κοπή είναι το μοναδικό από τα τέσσερα χαρακτηριστικά της ποιοτικής κατάταξης των διαμαντιών που εξαρτάται αποκλειστικά από τον "άνθρωπο".
Όσο πιο καλές είναι οι αναλογίες (%) και η συμμετρία κοπής, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα! Με συνέπεια την εσωτερική ανάκλαση, τη μέγιστη δυνατή λαμπρότητα και το μέγιστο δυνατό διασκεδασμό του φωτός!
Η κοπή (Cut) αξιολογείται συνήθως ως πολύ καλή (Very Good), καλή (Good), μέτρια (Fair) και πτωχή (Poor).
Άρα, η κοπή είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός διαμαντιού και αποτελεί το σπουδαιότερο στάδιο επεξεργασίας γενικά για τους πολύτιμους λίθους, γιατί έτσι παίρνουν την τελική τους μορφή και αναδεικνύεται η ομορφιά τους!

Στην εταιρία All About Diamonds
® σας παρέχουμε αυτές τις εξειδικευμένες υπηρεσίες γεμμολογίας και αδαμαντολογίας, υπηρεσίες που ταυτοποιούν και πιστοποιούν διαμάντια, πολύτιμους λίθους και πολύτιμα κοσμήματα.
Αν θέλετε λοιπόν να είστε σίγουροι για τους πολύτιμους λίθους, τα διαμάντια και τα κοσμήματα που έχετε στην κατοχή σας, ελάτε σε εμάς που διαθέτουμε την κατάλληλη γνώση και συνεργαζόμαστε με τα πλέον αναγνωρισμένα Διεθνή Γεμμολογικά εργαστήρια εντός και εκτός Ελλάδας για την έκδοση τέτοιων πιστοποιητικών τα τελευταία χρόνια.