Τα 5 C's
Carat (Καράτι)
Το "καράτι" είναι μονάδα μέτρησης του βάρους των πολύτιμων λίθων. Ένα καράτι (carat) ισούται με το 1/5 του γραμμαρίου, δηλαδή 1 ct = 0,20 gr.
Το βάρος των διαμαντιών, όπως όλων των πολύτιμων λίθων, μετριέται σε καράτια με ακρίβεια 2 δεκαδικών ψηφίων (oι ηλεκτρονικές ζυγαριές σήμερα έχουν ακρίβεια 3 δεκαδικών ψηφίων).
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι όλα τα κουκούτσια των χαρουπιών (carob) έχουν περίπου το ίδιο βάρος (0,2 γρ.) και γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν σαν μία σταθερά στο ζύγισμα πολύτιμων λίθων. Από αυτά τα σποράκια προέκυψε το "καράτι" (η λέξη "κιράτ", σημαίνει "σπόρος" στα αραβικά), η γνωστή μονάδα μέτρησης βάρους των πολύτιμων λίθων. Κατ’ άλλους η λέξη "καράτι" προέρχεται και από την άλλη ονομασία του χαρουπιού, που λέγεται και "κέρατο" ή "ξυλοκέρατο".
Colour (Χρώμα)
Η χρωματική κατάταξη (κλίμακα) ενός διαμαντιού, στην πραγματικότητα αναφέρεται στην απουσία χρώματος. Με άλλα λόγια, τα λευκά διαμάντια, που περιέχουν λίγο (ως χροιά), ή καθόλου χρώμα, δίνουν στο διαμάντι μεγαλύτερη αξία από αυτά που έχουν ορατό χρώμα.
Προκειμένου να αξιολογηθεί χρωματικά ένα διαμάντι συγκρίνεται με πρότυπα διαμάντια συγκεκριμένης χροιάς και κατατάσσεται στην αντίστοιχη κατηγορία. Υπάρχουν διάφορα συστήματα χρωματικής κατάταξης διαμαντιών τα οποία έχουν μετατραπεί με τη πάροδο του χρόνου. Τα επικρατέστερα συστήματα παγκοσμίως είναι δύο: του GIA και της CIBJO.
Clarity (Καθαρότητα)
Ο όρος "καθαρότητα" ίσως δεν είναι ο πλέον δόκιμος, δεδομένου ότι κανένα διαμάντι δεν είναι 'βρώμικο’!
Kατά τη διάρκεια ανάπτυξης των διαμαντιών στο εσωτερικό της Γης, και κάτω από συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης (υπάρχει ανομοιογένεια συνθηκών σε αυτά τα βάθη) προσχωρούν ‘διάφορα’ στο εσωτερικό τους με τη μορφή εγκλείστων. Τα έγκλειστα αυτά στην ουσία, είναι απλά αποτυπώματα της φύσης (γι’ αυτό είναι μοναδικό το κάθε διαμάντι!) και χρησιμεύουν ως διαγνωστικά στοιχεία της προέλευσης του διαμαντιού.
Σ’ οποιοδήποτε φυσικό Διαμάντι, όσο και αν αυτό θεωρείται ‘καθαρό’, υπάρχουν πάντοτε έγκλειστα (inclusions). Ο βαθμός στον οποίο τα έγκλειστα (ως θέση, ποσότητα, χαρακτήρα κτλ.) μειώνουν τις οπτικές ιδιότητες των διαμαντιών, είναι καθοριστικός στην ποιοτική τους κατάταξη.
Η ποιοτική τους κατάταξη (καθαρότητα) γίνεται με μεγέθυνση 10x (Φακός) κάτω από κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και είναι αποκλειστική εργασία πτυχιούχων Γεμμολόγων!
Τα επικρατέστερα συστήματα κατάταξης παγκοσμίως είναι δύο: του GIA και της CIBJO.
Cut (Κοπή)
Η κοπή (Cut Grade) ενός διαμαντιού καθορίζει την λάμψη του. Με απλά λόγια, όσο καλύτερα είναι κομμένο ένα διαμάντι, τόσο μεγαλύτερη λάμψη θα έχει!
Η κοπή είναι το μοναδικό από τα τέσσερα χαρακτηριστικά της ποιοτικής κατάταξης των διαμαντιών που εξαρτάται αποκλειστικά από τον ‘άνθρωπο’. Όσο πιο καλές είναι οι αναλογίες (%) και η συμμετρία κοπής, τόσο καλύτερο είναι το αποτέλεσμα! Με συνέπεια την εσωτερική ανάκλαση, τη μέγιστη δυνατή λαμπρότητα και το μέγιστο δυνατό δια σκεδασμό του φωτός!
Η κοπή (Cut) αξιολογείται συνήθως ως πολύ καλή (Very Good), καλή (Good), μέτρια (Fair), και πτωχή (Poor). Άρα η κοπή είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός διαμαντιού και αποτελεί το σπουδαιότερο στάδιο επεξεργασίας γενικά για τους πολύτιμους λίθους, γιατί έτσι παίρνουν την τελική τους μορφή και αναδεικνύεται η ομορφιά τους!
Certification (Πιστοποίηση Διαμαντιού)
Το διαμάντι μπορεί να είναι το απόλυτο σύμβολο της αγάπης, όμως αποτελεί και μια επένδυση στον χρόνο λόγω της σπανιότητας και της αξίας του.
Συνεπώς, θα πρέπει να αισθάνεστε σίγουροι για την ακεραιότητα της πέτρας σας. Εδώ και πάνω από μία δεκαετία, η πλειοψηφία των πελατών απευθύνεται σε δύο πηγές για την εκτίμηση της ποιότητας των πολύτιμων λίθων τους: τον εκτιμητή και τον κοσμηματοπώλη, που τους πούλησε τον πολύτιμο λίθο.
Το πρόσωπο αυτό, ειδικά παλαιότερα, ήταν συχνά το ίδιο. Ωστόσο, με τον πολλαπλασιασμό των ειδικών τεχνολογιών και τη συνεχή διεύρυνση μιας όλο και πιο απαιτητικής αγοράς, πολλοί καταναλωτές πλέον στηρίζονται και εμπιστεύονται ένα πιο συγκεκριμένο έγγραφο, που αξιολογεί την πραγματική αξία των πολύτιμων λίθων, όπως είναι η Βεβαίωση/Πιστοποιητικό του Διαμαντιού.